Den sortgrå ryle er mere tillidsfuld end andre trækfugle, fortæller ornitolog Jens Jørgen Andersen

VESTKYSTEN: Den er molens lidt tykke vadefugl. Den elsker at løbe rundt på den hårde beton, hvor bølgerne ofte skyller over. Derfor ser man den let ved Hanstholm Havn og på høfderne og molerne langs Thys vestkyst. Den sortgrå ryle er ikke en fugl, man opdager på grund af farverne. For man ser den i Danmark altid i dens lidt kedelige vinterdragt - sorte og grå farver og lidt hvidt på bug og vinger.

- Man opdager den sortgrå ryle, fordi den ofte ses på moler, hvor andre vintervadefugle udelukkende opholder sig på strand og eng. Den ses aldrig inde i landet ved eksempelvis Limfjorden, fortæller Jens Jørgen Andersen, Thisted Postens naturmand, og fortsætter:

- Det er ikke en fugl, der gør opmærksom på sig selv med farver og udseende som mange andre fugle. Alligevel er den en fascinerende fugl. Den er meget hårdfør, og bare det, at den kan finde sin føde på den rå beton, er utroligt. Den lever om sommeren højt oppe mod nord - og trækker så ned til os om vinteren. Her trisser den rundt på især molerne, hvor den finder sin føde i overskyllet fra bølgerne i form af tanglopper, små krebsdyr og snegle. Og skyller der en død fisk op, ja, så kan den sortgrå ryle godt lide at stikke det svagt krummede næb i den.

- Man ser den tit sammen med den meget mere spraglede stenvender. Og så oplever man også, at den sortgrå ryle ikke umiddelbart flyver væk. For den er mere tillidsfuld end andre trækfugle og ses ofte i meget små flokke på kun en håndfuld fugle. Så det er en fugl, man nemt kan nyde, når man er ved vestkysten - men altså helst, hvor der er moler, lyder det fra Jens Jørgen Andersen.

Fakta: 21 cm lang og et vingefang på 40-44 cm. I vintermånederne december, januar og februar ses der flest sortgrå ryler i Danmark. Den yngler på tundraen og højfjeldet i det arktiske område fra Nordøstcanada over Grønland og Island og videre østpå til Svalbard og langs den sibiriske ishavskyst.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...