Thisted Rotary Klub sender unge på udlandsophold - og tager imod unge fra hele verden

THISTED: På lørdag vender 18-årige Lucia Garcia hjem til hovedstaden Lima i Peru efter at have tilbragt skoleåret i 2.G. på Thisted Gymnasium.

Lucia Garcia var udvekslingsstudent via Rotary Internationals "Long Term Exchange"-program, og havde i perioden boet hos tre værtsfamilier i og omkring Thisted.

Og opholdet i Danmark og Thy har ikke skræmt Lucia Garcia.

- Jeg vil gerne komme tilbage til Danmark, siger hun på næsten accentfrit dansk.

Det, at lære sproget og landet, er et af hovedformålene med Rotarys udvekslingsprogram.

- Udover skolegangen, der skal foregå på gymnasieniveau, holder vi ugentlige klubmøder. Dertil kommer også en række danske traditioner, så som julefrokoster og lignende, siger medlem af Thisted Rotary Klubs ungdomsudvalg, Nils Høvring.

Ikke engelsktalende lande

Den lokale Rotary klub er ikke kun værter for unge udefra.

Rotary i Danmark udsender årligt mellem 150 og 170 unge mellem 16 og 18 år. Den lokale klub i Thisted udsender også selv én ung på et udenlandsophold om året.

Hvor de unge i sidste ende lander, ved ingen på forhånd.

- De skal lave en prioriteret liste med lande, der godt kunne tænke sig at komme til. men på grund af, at det fleste vil til USA, skal de første tre lande på listen være ikke engelsktalende lande, forklarer Nils Høvring, der sammen med Grethe Kirk og præsidenten Anders Overgaard udgør ungdomsudvalget.

Emma-Katrine Nørgaard fra Thisted er netop vendt hjem efter et år i Brasilien.

- Jeg var i byen Tupã, der ligger ca. fem timers kørsel vest for Sao Paolo. Jeg har fået mange nye venner og kan i dag begå mig på dét portugisisk, der tales i Brasilien, fortæller hun.

For Emma-Katrine Nørgaard var Rotarys udvekslingsprogram ikke noget ukendt. hendes storebror har været af sted og familien er desuden en af værtsfamilierne, der tager imod studerende, der kommer til Thy.

- For at være værtsfamilie, behøver man ikke have en tilknytning til klubben. Men vi ser gerne en vis forbindelse til klubben, fordi man jo binder sig, siger Nils Hørving.

Til Quebec

16-årige Eva Raltin er allerede ved at pakke kufferten. Til august skal hun til den fransktalende del af Canada - Quebec. Og det glæder hun sig til.

- Jeg skal bo i Quebec City i det kommende skoleår. Jeg er netop blevet færdig med 9. klasse. Så jeg har valgt Rotarys udvekslingsprogram i stedet for et efterskoleophold, fortæller hun.

Når man sammenligner omkostningerne af et ophold på en efterskole og et ophold udenlandsk med Rotary, så vinder sidstnævnte.

- Det koster 41.500 kroner at komme på ophold via Rotary. Og det dækker returbillet, rejseforsikring og lommepenge, der beregnes efter købekraften i det pågældende land. I Danmark er det fx. 750 kroner om måneden - i Brasilien 350 kroner. Derudover dækker beløbet også en række møder inden og efter afrejsen.

Og så skal den udsendte selvfølgelig følge visse regler under opholdet.

Det gælder for eksempel, ingen alkohol eller stoffer.

Thisted Rotary Klub har allerede sat navn på den unge person, der skal rejse til august i næste år.

- Men vis den ene eller den anden har interesse, så må man gerne henvende sig til udvalget, siger Grethe Kirk.

Så kan det være, at naboklubben kan være behjælpelig.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...