Han blev født på Karelen 1941 , men kom til Danmark som toårig og blev her

NYKØBING: Tirsdag aften 26. november inviterer Historisk Forening Mors til foredrag i Støberisalen på Morsø Folkebibliotek i Nykøbing med Tapio Juhl, Spøttrup, som både fortæller sin personlige historie som ”finnebarn”, der kom til Danmark 1943, og Finlands brogede historie gennem de seneste godt 100 år.

Under Anden Verdenskrig var Finland involveret i hele tre krige på finsk jord, nemlig først Vinterkrigen 1939-40, hvor Sovjetunionen angreb Finland, der blev slået, og så Fortsættelseskrigen 1941-44, hvor Finland var allieret med Tyskland, hvorfor Storbritannien erklærede Finland krig, mens Finland ville vinde de tabte områder tilbage. Fortsættelseskrigen endte med finsk nederlag til Sovjetunionen og de Allierede, hvorfor landet blev påtvunget Laplandskrigen 1944-45 for at jage de tyske styrker ud af Finland.

Krigsbarnet Veikko Tapio Juhl blev født 1941 på Karelen, der dengang var en del af Finland. Som følge af krigshandlingerne blev han og hans storebror 1943 sendt til Danmark som ”finnebørn”. Mens mange andre finske børn vendte hjem efter krigsslutningen, blev Tapio Juhl hos sin danske familie i Sydjylland. Efter en elektrikeruddannelse tog Tapio Juhl lærereksamen og har arbejdet som lærer og skoleleder i både i folkeskolen og en friskole, ligesom han har undervist i et fængsel. Tapio Juhl, der også er billedkunstner, har desuden været hjemmeværnskonsulent. 2015 udgav han bogen ”De gode hensigters tid - fra Finland til Danmark i 1943”.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...