De tider, hvor Beinur sejlede forbi Hanstholm, er forbi

HANSTHOLM: Danmarks næststørste trawler, Beinur fra Hirtshals, lagde onsdag til kaj i Hanstholm.

I lasten ligger 2500 tons brisling fra Nordsøen til Hanstholm Fiskemelsfabrik FF Skagen AS.

Den 78 meter lange blå trawler benytter nu Hanstholm mest mulig som lossehavn. Men sådan har det ikke været hele tiden.

Skipper Gunnar Nolsø fortæller, at faktisk er mange tusinde tons industrifisk gennem årene sejlet forbi Hanstholm og i blevet losset i Hirtshals og Skagen. Havnen blev flere gange valgt fra.

- Hanstholm Havn var simpelthen blevet for risikabel og utryg at anløbe med et stort skib, når vinden var omkring de 20 sekundmeter. Men det er ændret til det meget bedre nu.

Det mærker den færøske skipper færøske skipper tydeligt.

- Jeg har sejlet på Hanstholm i 13 år - i al slags vejr. Først med den tidligere Beinur og nu med den meget større nye Beinur. Jeg har oplevet flere gange i dårligt vejr, at det tungtlastede skib hamrede ned i bunden, så hele skibet rystede. Så står hjertet stille et øjeblik. For man tænker jo om det går, og om skibet har taget skade. Man kan jo få en fatal rorskade og miste styreevnen. Men det er der nu ændret radikalt på. Nu anløber vi havnen fra øst - ind bag den nye vestmole, og straks er man beskyttet. Tidligere vendte indsejlingen ud i nord. Sammen med kombinationen af tværgående strøm og hård vind, var det før meget mere utrygt at sejle ind mellem molerne, siger han.

Nu er det en helt anden, sikker og meget mere behagelig havn at anløbe.

- Jeg er sikker på, at den ombyggede havn bliver et kæmpe plus for området, siger Gunnar Nolsø.

Nu vil trawlere og notbåde ikke sejle forbi med deres store laster. For havnen ligger helt fantastisk godt i forhold til fiskepladserne.

- Som denne gang, hvor vi har fisket fire dage i den sydlige Nordsø. Ved at losse i Hanstholm, i stedet for at sejle til Skagen, sparer vi 3/4 døgn. Det betyder rigtigt meget på bundlinjen, hvis man kan spare de ekstra 160 sømil, brændstof og tid på mange rejser, lyder det fra den færøske skipper.

Gunnar Nolsø fortæller i øvrigt at Hanstholm generelt er en god havn, hvor man føler sig hjemme.

Der er topservice og folk er meget venlige og tjenstvillige, lyder det fra skipperen på HG 62 Beinur.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...