Varmen har ført en sjældent insekt til Nordeuropa og Danmark

THY-HANNÆS: Varmen har pumpet op fra sydlige retninger nu i ugevis. Det har ikke kun betyder mange turister i Danmark - også sjældnere gæster i naturen. Netop nu kan den sjældne Duehale ses. Duehalen er en sommerfugl, som også kaldes Kolibri-dagsværmer.

For selv om den er en sommerfugl, så ligner den rigtig meget en kolibri. Både i udseende og når den, på svirrende vinger som en kolibri, søger efter nektar i blomsterne.

Især den seneste uge er mange Duehaler ankommet til Danmark, fortæller naturfotograf Jens Kristian Kjærgaard, Bjergby til Thisted Posten.

- Jeg har selv set to i min egen have. Og har også været på fotojagt efter dem i Thy, men endnu ikke set dem. Men jeg ved der er mange overalt i Thy netop nu. Så det er bare at gå på udkig efter dem i sin have.

- Prøv at tjekke sommerfuglebusken. Her elsker de at være, fordi der er nektar i de lilla blomster. Men også i en Kløvermarker, kunne jeg tænke mig selv at gå på jagt i.

- Man er ikke i tvivl, når man ser en Duehale. Fordi man tror det er en lille kolibri. Den kan svæve og stå fuldstændig stille, når den stikker sin lange sugesnabel ned i blomsterne, siger Jens Kristian Kjærgaard, der også er insektkyndig og ofte fotograferer sommerfugle.

Han fortæller videre, at Duehalerne i Danmark sandsynligvis kommer fra Frankrig. Der er år, hvor de optræder ofte, og så er der kolde år, hvor de slet ikke kommer til Danmark. De vil sikkert trække tilbage sydpå, når varmen fortrækker.

I Thy er den blandt andet blevet set i Thisted Kommunes store blomsterdekorationer på torvene i Thisted by.

Fakta: Duehale har et vingefang på 5-5,8 cm. Forvinger er gråbrune med mørkere tværstreger. Bagvinger er klart orange med sort søm. Duehale kendes især på den mørke og lyse fjeragtige pels på bagkroppen, der har givet arten navn.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...