To klovne kan give demente en lille ekstra glæde

THISTED: Der var røde næser på både ansatte og beboere, da Vibedal onsdag havde besøg af de to demensklovne "Hr. Rosenkvist og Fru Todaysi". Anledningen var et humoristisk indslag i demensugen, som markeres over hele landet.

De to farverige klovne besøger forsigtigt og respektfuldt den demente på sin stue. Der bliver ikke sparket døre ind, som klovne ellers godt kunne finde på. Besøget hos den demente, som varer få minutter, sker med sang, musik og skæve løjer, der alt sammen skal etablere en stille kommunikation med den demente. Og allerhelst skabe et smil og løfte humøret.

Mejner Nielsen sidder på sin køkkenstol midt i sin stue. Han fortrækker ikke en mine. På væggen hænger minder - billeder af lastbiler, fra Mejners fortid som vognmand på Mors.

Han kigger på de to underlige mennesker, der forsigtigt banker på hans dør og giver ham et håndtryk, som han besvarer. Hans mimik er ubevægelig, trods de to fjollede klovne.

Med sangen "Under den hvide bro", forsøger de at få bare en smule forbindelse med Mejner. Først da et ord, navnet på hans kone Grethe, skiftes ud i sangen, og der synges: "Grethe - jeg elsker dig. - Elsker du mig som før - det kan du tro jeg gør...".

Da lyser Mejners øjne op, og der kommer et lykkeligt smil i ansigtet på den demente vognmand, der stille begynder at synge med.

Otte beboere kan i løbet af en dag få besøg i deres stuer af demensklovnene. På Vibedal besøger de også Ruth, som er Mejners nabo. Her opnår de to ingen kontakt, trods mange improviserede indslag og sange. Bedre går det hos Kaj Jensen på en anden stue. Han er straks med på løjerne og smiler og griner.

- Sådan er det meget forskelligt, om vi kan opnå kontakt og finde smilene og humøret. Men uanset, så respekterer vi de demente og har de ikke lyst, så går vi lige så stille igen, fortæller Janne Kofoed, der har klovnenæsen på i dag, sammen med Tim Torndyb fra Aarhus.

Plejecenter Vibedal har fået øjnene op for musik og sang som en terapeutisk metode for at kommunikere med de demente beboere. Ikke mindst efter besøget af forsker og musikterapeut Jens Anderson-Ingstrup. En bevægende oplevelse, der nu kan ses på TV Midtvest.

- Vi vil bruge musik og sang meget mere, end vi har gjort tidligere, fortæller Anita Falk Nielsen, der har fået demensklovnene på besøg denne dag. Resultaterne taler for sig selv. Sang og musik har bare en særlig effekt på demente. Snart skal vi holde "Erindringsdans", sangaften, og senere julefrokost. Og til begge arrangementer er det med levende musik.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...