Formanden for Morsø Slægtshistoriske Forening giver gode råd og stikord - og har selv en appetitvækker

THY-MORS: Her og til og i løbet af påsken under covid-19-krisen - og også den kommende tid, hvor især ældre skal holde sig hjemme og på afstand af andre, herunder børn og børnebørn, så smittespredningen begrænses mest muligt, har Randi Ottosen, der er formand for Morsø Slægtshistoriske Forening, et forslag til en meningsfyldt aktivitet: Skriv dine erindringer! Om ikke til offentliggørelse, så i hvert fald til familien.

Derfor har hun lavet en liste med stikord: Person og navne. Familie, fødsel, dåb, sted, søskende, far og mor, onkler, tanter, bedsteforældre og lignende, familietraditioner, fotoalbum, bevaret materiale. Barndomshjem: Hus eller lejlighed, gård eller husmandssted, legetøj konfirmation, familietraditioner, ferier, klubber, spejder, skolegang, efterskole, sportsaktiviteter vinter og sommer, husdyr, kulturaktiviteter, venner, skolekammerater. Ungdom og aktiviteter: Klubber, sport, højskole, kultur, det andet køn, rejser, kibbutz, udvekslingsstudent, gymnasium, studier.

Og så om voksenlivet: Erhverv: Læreplads, uddannelse, ferieplads, arbejdspladser gennem livet. Familie: Gift eller bor sammen med, hjem - steder, aktiviteter, rejser, ferier, bestyrelsesarbejde, børn, venner. Fritid: Hobbier, feriehus, husdyr, hund, kat, børnebørn, betydningsfulde ting i dit hjem samt festdage og slægtsstævner.

Man kan også, foreslår Randi Ottosen, skrive ud fra et fotoalbum, f.eks. bedstemors album: Skriv navne på, tag fotoer ud af albummet og scan dem på et USB-stick. Hun foreslår også, at man overvejer at aflevere relevant materiale, fotoer og noter, til det lokalhistoriske arkiv.

- Kig også rundt i dit hjem. Der er mange ting, der siger historie. Skriv det ned, foreslår hun.

Det er også en god idé at lave en faktatavle og en tidslinje at skrive ud fra:

- Vælg et bestemt tidspunkt på dagen til at skrive, foreslår hun.

Som en appetitvækker fortæller Randi Ottosen selv om sin faster, der var født 1919:

- Hun blev under krigen, 1942, gift med en maskinmester. Men han kunne ikke stilles i land, så han kom ud at sejle igen og arbejdede på konvojskibe, der gik frem og tilbage over Atlanten. 1947 sejlede han jøder til Israel med et af exodusskibene, og for det blev han senere hædret med et træ i Israel, fortæller hun og fortsætter:

- 1948 blev han væk i Østen og dukkede først op 1957 i Danmark, hvor han var erklæret død. Senere blev han maskinmester i Helsingør, men de fandt aldrig sammen igen. Min faster var som enke husholderske for en provst i København, og senere passede hun sine gamle forældre. Selv døde hun 1967.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...