Fiskeskipper genbruger skibsnavn

NORS: Kim Johansen, Nors, burde egentlig være stoppet som fisker, efter at han for tre år siden, med kvote, solgte sin ældre trawler L 47 Camilla.

Men nu har skipperen alligevel valgt at geninvestere nogle af de millioner han fik ved salget. En spritny multi-trawler stadig med navnet Camilla, er nu ved at blive gjort klar til fiskeri i Hanstholm.

L 47 Camilla på 16,99 meter lang er bygget i Polen. Den ankom fra værftet Stocznia Parseta i Kolobrzeg til Hanstholm lige før jul. Her og i Thyborøn skal byggeriet af skibet, der skal fiske en helt ny form for fiskeri: tejner efter sorte hummer i stor skala, færdiggøres.

- Det er da et sats - det må jeg indrømme. Ingen har prøvet dette før - med en kombineret trawler og tejnefartøj, fortæller Kim Johannesen, mens folk fra Sundby Thy Gulvmontering er i gang med at spartle gulvene i beboelsen Camilla.

- Men jeg har prøvet så mange forskellige fiskerier over mange år, at jeg har lært, at alt kræver lærepenge, og at turde prøve noget nyt. Som sagt kunne jeg sagtens have stoppet og blevet pensionist. Men jeg kunne ikke slippe fiskeriet allerede. Nu vil jeg prøve, måske som den første i Danmark, at gå efter sorte hummere i større skala. Det er en ukvoteret art - derfor er der frit fiskeri, lyder det fra fiskeren fra Nors, der har bygget en stor grejhal i Nors´ industriområde.

- Men jeg har da designet Camilla, så den også kan benyttes til andre typer fiskeri. Jeg er jo gammel tobisfisker. Derfor vil jeg også trawle efter tobis i foråret, lyder det fra Kim Johansen.

L 47 Camilla er et specielt designet fiskefartøj. Det er bygget som et flex-skib, hvor man kan skifte dæksgrejet ud - efter det fiskeri man skal benytte.

- Når jeg skal fiske efter hummer og håndtere op til måske 300 tegnere om dagen, ja så skal dækket være tømt for spil. Så afmonteres alle spil og tromler og skibet indrettes efter tejnefiskeri.

Lasten i Camilla er indrettet, så den kan rumme 80 tons industrifisk. Men lasten kan også fyldes med koldt vand, så de hummerne kan bringes levende til modtageren. De skal så gå i nogle bure i det vandfyldte lastrum.

Endnu mangler der at komme grej ombord. Der skal laves prøvetur med det forskellige grej og skibet skal en tur til værftet i Polen for at få lavet ekstra brandsikring.

Der skal i hummersæsonen, hvor der også skal fiskes efter taskekrabber, påmønstre fem mand. Til tobisfiskeriet er kun tre mand nødvendig. Camilla er indregistreret i Thyborøn, som den gamle trawler. Det skal der ikke laves om på. Det er fiskerens overtro der siger at man ikke skal lave noget om, der fungerede.

Kim Johansen regner med at L 47 Camilla er klar til at gå på havet for alvor i april, når tobis fiskeriet begynder.

Af Ole Iversen (Tekst og foto)

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...