Stationen er netop opstillet på Kystvejen neden for Hanstholm Fyr

HANSTHOLM: Det er et afgørende instrument for at sikre vejene om vinteren, og den kan måle stort set alt der har betydning for sikre vinterveje.

En ny avanceret glatførestation er netop opstillet på Kystvejen neden for Hanstholm Fyr. Den skal måle alle vind og vejrforholdene, for at gøre Thisted Kommunes glatførebekæmpelse mest effektiv og præcis.

Den nye glatførestation er en modulopbygget hvid mast i vejsiden. Der er fræset sensorer ned i vejen og stationen kan måle: temperaturer over og i vejbanen, vejens dugpunkt, restsaltsmåling, nedbør, sigtbarhed, frysepunkt og stationen kan lave egne prognoser.

- Det handler om vide så meget som muligt om udvalgte punkter på ens veje. Det er Thisted Kommune, der ud fra mange års erfaring, har udpeget steder i kommunen, hvor det giver mest mening at sætte stationerne op.

- Thisted Kommune har foreløbigt seks vejrstationer. Den ved Hanstholm er den hidtil mest avancerede, fortæller Jesper Nielsen, salgsingeniør fra firmaet Vaisala, der bygger og opstiller stationerne.

- Med sikre og præcise datas for vejens tilstand kan kommunen salte mere præcis. Derved kan der spares mange penge til glatførebekæmpelsen, vejsikkerheden bliver optimeret og ikke mindst - miljøet kan undgå oversaltning, fortæller Jesper Nielsen.

Vejstationen ved Hanstholm er, ligesom de andre stationer, udstyret med et kamera i toppen.

- Dette kamera er ikke et overvågningskamera, som filmer trafikken, understreger Jesper Nielsen. Kameraet tager et billede hvert 15. sekund, så alle kan se hvordan vejen visuelt ser ud. Disse billeder kan alle se på trafikken.dk. Det kan jo være en god hjælp, før man skal ud og køre, lige at tjekke hvordan vejen ser ud, der hvor køreturen går forbi.

Der er i alt opstillet omkring 500 glatførestationer over hele landet.

Alle er koblet til, så DMI og vejdirektoratets kan følge med i vejsituationen i Danmark.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...