Det foregår allerede i Thisted, Aalborg og Hobro

NORDJYLLAND: Audiologisk afsnit på Aalborg Universitetshospital er begyndt at 3D-printe ørepropper til høreapparater. Det sparer penge og giver patienterne den fordel, at de nemt kan få printet en ny, hvis den bliver væk. Ørepropper udgør sammen med en processor et moderne høreapparat, fremgår det af en pressemeddelelse fra Region Nordjylland.

Det, at afsnittet selv kan printe ørepropperne, giver en besparelse, da man førhen sendte ca. 30 pct. af ørepropperne ud af huset til støbning, fremgår det. Men den virkelige gevinst er for patienterne.

- I og med vi har patienternes øreform gemt i computeren, kan vi bare printe en ny øreprop og sende til dem, hvis de mister den gamle, eller hunden spiser den, hvilket sker oftere, end man skulle tro. Så patienten slipper for at skulle møde ind og gennemgå hele processen igen. Og det betyder noget, for vores patienter er tit plejehjemsbeboere og andre, der måske ikke er så mobile, siger overlæge Chris Ladefoged.

Og det er ikke bare i Aalborg, at den ny teknologi kommer patienterne til gode - også i Hobro og Thisted (og snart Hjørring) kan svagthørende få scannet deres ører og tilsendt en øreprop.

- Tidligere kunne der gå op til fire uger, før man som svagthørende havde øreproppen til sit høreapparat i hånden. Nu kan vi i princippet klare det på to timer, hvis det er akut, siger Chris Ladefoged.

For at få lavet øreproppen får patienter først noget silikonemasse (en slags ”tyggegummi”) i øret hos ørepropteknikeren. Når det har siddet lidt, har man en afstøbning af øret, der scannes og modelleres digitalt på computeren - og derefter printes proppen i flydende resin. Selve printningen tager omkring halvanden time – 3D-printeren kan lave 10 ad gangen og kører ofte om natten. I det hele taget er den ny proces langt mere effektiv.

- Det betyder, at vi kan rumme at producere de 30 pct. af ørepropperne, som vi tidligere sendte ud af huset, siger Chris Ladefoged.

Ørepropteknikerne har skullet vænne sig til at arbejde på ny måder, men det har givet større fleksibilitet og et bedre arbejdsflow, hvor repetitive arbejdsgange er mindsket betydeligt, siger Chris Ladefoged.

I alt hjælper audiologisk afsnit omkring 4000 nordjyske borgere med hørelsen om året.

Projektet med 2D-printning er støttet med 1,2 mio. kr. fra Region Nordjyllands interne Innovationspulje, der har til formål at styrke innovationen og den digitale transformation på sundhedsområdet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...