Hver dag lægger vi på hjemmesiden og facebook en lille film eller en fortælling, der tager udgangspunkt i en af museets genstande eller kulturhistoriske lokaliteter i lokalområdet, fortæller formidlingsinspektør Charlotte Boje H. Andersen

THY-HANNÆS: Som andre museer og lignende er Museum Thys afdelinger også lukket i denne tid med covid-19-krisen og regeringens foranstaltninger for at begrænse smittespredningen. Alle foredrag og øvrige formidlingsarrangementer er indtil videre aflyst.

Men Museum Thy har mange godt historier at fortæller, og derfor benytter man nu de digitale muligheder for at komme i kontakt med publikum, fortæller formidlingsinspektør Charlotte Boje H. Andersen.

- Hver dag lægger vi på hjemmesiden og facebook en lille film eller en fortælling, der tager udgangspunkt i en af museets genstande eller kulturhistoriske lokaliteter i lokalområdet, siger hun og fortsætter:

- Formålet er dels at inspirere til de ture vi - hver for sig - med fordel kan tage ud i Thys fantastiske kulturlandskab, dels at bidrage med lidt ”åndelig føde” i form af en museumsfortælling.

Indtil videre har man bl.a. kunnet høre historien om Hov Dås og Sankt Thøgers Kirkegård i Vestervig, og der har været filmklip om detektorfund, malerier og museumsbunkeren i Hanstholm. Mange flere film er klar til de kommende uger, og man er mere end velkommen til at kigge med:

- Derudover lægger vi løbende udstillingstekster fra særudstillingen ”Ting fra Thy” op, så man kan gå på udstilling uden at forlade sin egen matrikel, siger Charlotte Boje H. Andersen.

I filmen fra 25. marts fortælles om detektorfund fra Østerild, og der vises på skærmen en lille emaljefigur fra 1200-tallet. Den er nu kommet retur fra konserveringen, og den er blevet meget fin. Den er 5 cm høj og forestiller overkroppen af en helgenfigur i gylden og blå klædedragt. Foran kroppen holder han tilsyneladende en grøn og rød bog mellem de fint formede hænder:

- Figuren har siddet på et krucifiks eller et skrin, formentlig i Østerild Kirke. Man kan forestille sig, at man senest ved Reformationen har smidt det katolske inventar ud, og helgenfiguren er havnet på marken, hvor en detektorfører små 500 år senere samlede den op. Figuren er fremstillet i Limoges i Frankrig, hvor man i 1200-tallet havde stor produktion af kirkelige genstande, fortæller museumsinspektøren.

Limoges-figuren vil - når museet åbner igen - være at finde i en særudstilling, der vises på Thisted Museum. Ligeledes vil man kunne se ny udstillingstiltag på Bunkermuseet.

Mere kan findes på: www.museumthy.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...