Efter alt at dømme vil bunkeren kun være åben og tilgængelig denne ene dag, siger museumsinspektør Jens Andersen

HANSTHOLM: De mange tyske bunkere ved Hanstholm blev omkring 1950 muret og dækket til, men fra tid til anden udgraver Besættelsestidshistorisk Selskab for Thy og Vester Hanherred (BSTH) en bunker. Senest var det i oktober 2017 ved Pynten, men nu gennemføres en ny udgravning af en skjult bunker i Hawskoven lørdag 19. oktober, fortæller museumsinspektør Jens Andersen fra Bunkermuseum Hanstholm:

- Så som regel er der ikke de store skatte at finde - blot de ting, som man i 1950 ikke mente havde nogen som helst værdi. Det kan dog sagtens være ”guld” for museumsfolk. I 2013 fandt man således en vagttavle af træ med navnesedler af papir, som i dag kan ses i Bunkermuseum Hanstholms udstilling, og i 2015 to tunge maskingeværaffutager, som også kan ses i museumsbunkeren, fortæller Jens Andersen.

Som oplyser, at den bunker, der skal åbnes nu, er en lyskastergarage, der under Anden Verdenskrig rummede en 60-cm-projektør, der var en del af det tyske luftforsvar af Hanstholm-fæstningen. Hawskoven rummer ganske mange tyske betonbunkere, der under krigen var led i den tyske Atlantvold eller Atlanterhavsvold, som gik fra Kirkenes i Nordnorge til grænsen mellem Frankrig og Spanien ved Biscayen:

- Blandt mange hanstholmdrenge har det været en sport at gå på skattejagt i bunkerne. Så det er ikke ofte, man finder en bunker, som har ligget helt uforstyrret siden tilmuringen. I Hawskoven skulle der imidlertid være en chance, for indtil for et par år siden var den daværende ”Minkskov” stort set lukket land, siger Jens Andersen.

Der er mulighed for at bese bunkeren fra om formiddagen, men den bliver formentlig lukket igen samme eftermiddagen - medmindre den er i så god stand, at man vælger at gøre den til en af de permanente oplevelser i Hawskoven.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...