De japanske Prunus serrulata Kanzan har nu 40 år på bagen

THISTED: På befrielsesdagen 5. maj vajede splitflaget foran SKAT’s bygning i Thisted. Som smukt rosa bagtæppe står de prægtigt-blomstrende 40 år gamle japanske kirsebærtræer.

De storblomstrede træer vækker berettiget opsigt midt i alt det grønne, der springer ud. Det er noget, der fryder Thisted Kommunes gartner, driftsassistent Bjarne Karlsen. Han fortæller om de tykstammede kommunale japanske kirsebærtræer, at de blev sat omkring 1980 - et par år efter at rådhuset i Asylgade 30 blev indviet.

- De er da flotte. De blomster voldsomt i to-tre uger, og så er det slut. Trods navnet giver de ingen frugter. De er udelukkende prydtræer, som i øvrigt oftest er podet på en stamme af vild kirsebær, som har hvide blomster. Det ses i øvrigt på ét af de gamle træer ved rådhuset. Her har en vild gren skudt op fra den hovedstammen og står nu i fuldt flor med hvide blomster. Det tilrådes ellers at fjerne de vilde skud fra hovedstammen. Men ved rådhustræerne er det næsten en ekstra oplevelse at se de hvide blomster midt i alt det rosa.

Bjarne Karlsen fortæller desuden, at de japanske kirkesbærtræer er nemme at have i haven, hvor de er blevet rigtigt populære. Der er ikke problemer med sygdom, og kronen danner den flotte ”vase-form”, som man kan beholde ved den rigtige beskæring.

Japanske kirsebærtræer bliver i øvrigt snart en del af nye store bynære skov, der er ved at blive anlagt ved Snedsted. Her skal en ny sti gennem den nyanlagte skov flankeres af 100 japanske kirsebær. Det er meningen, at den nye kirsebærallé, tæt ved Snedsted-Hallen, skal blive en blomstrende attraktion hvert forår.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...