Da Lis og H. C. Lind købte butikken 1961, var der 40 forretninger i Bedsted

BEDSTED: Det sønderjyske ophav er ikke til at tage fejl af. Men det meste af sit liv har han levet og virket i Bedsted?

”HC” eller ”Købmand Lind”, som folk kender ham havde købmandsbutik i Bedsted fra 1961 til 1995.

Nu fylder den aktive Hans Christian Lind så 90 år, og det kan hverken ses eller høres på den friske pensionist fra Skolevej i Bedsted. Fysikken og ikke mindst talegaverne er i top.

Han er født 14. august i 1930 i den sønderjyske by Kelstrup syd for Christiansfeld. Han gik i skole i den lille by Aller, og her var han så heldig at komme i lære i fire år som købmand - allerede som 13-årig:

- Min mor ville ikke, at hendes børn kun skulle blive landmænd. Det var det, man oftest blev dengang. Vi var seks børn i husmandshjemmet. De fem drenge blev til tre købmænd og to landmænd, fortæller Hans Christian Lind, der oplevede Besættelsen og naboskabet til Tyskland meget intenst.

- Jeg husker især flyverne, som vi kaldte dem. De endeløse rækker af af brummende flyvemaskiner - tyske, der fløj nordpå, og engelske bombefly med kurs mod mål i Nordtyskland.

- Det var, som om de brugte den gamle hovedvej at styre efter - derfor kom de ofte hen over vores hus. Jeg husker meget tydeligt bombardementet af Flensburg. Det kunne vi både høre og se. Det var spændende som dreng at opleve krigen. Men længere henne i krigen var vi også ofte bange. Især når vi fik beskeden over radioen, at den gik i pausesignal. Så vidste vi, at der snart faldt bomber. For når der var fly i luften, skulle der være radiotavshed - ofte i flere timer, fortæller HC.

Han mødte sin kone Lis ved folkedans i Viuf mellem Kolding og Vejle. Hun var fra Vester Thorup. De blev gift i 1959 og flyttede til Haderslev. Efter tre år begyndte parret at se sig om efter en købmandsforretning. De så en annonce og kørte Jylland på langs og så på 20 forretninger, der var til salg.

Men de faldt for Bedsted. Selv om der i stationsbyen dengang var fire købmænd og en brugsforening, købte de i 1961 købmandsbutikken, der lå dér, hvor SPAR ligger i dag. HC og Lis drev købmands sammen indtil 1995, hvor de solgte til Ole Knudsen.

Det blev en årrække, som de husker tilbage på med taknemmelighed:

- Det var en dejlig tid. Det var lange arbejdsdage, og vi blev ikke millionærer af det. Men vi havde en god forretning, hvor vi specialiserede os i isenkram og ikke mindst legetøj. Vi solgte Lego - hvilket var stort at få lov til som den eneste af de mange forretninger, der var i Bedsted dengang, fortæller HC:

- Jeg har talt det sammen, at der dengang var omkring 40 forretninger i Bedsted. Lis havde også mange timer i butikken, samtidig med at hun sørgede for vore tre børn. Vi havde også fem-seks ansatte, og vi fik udlært over 20 lærlinge, fortæller Hans Christian Lind, der blev pensionist i en ”ung” alder som 65-årig.

Da købmandsbutikken blev solgt, byggede parret hus øverst oppe i Skolegade. Her går de to nu og har det godt, som de selv siger.

- Vi passer selv vores hus og have. Vi har ofte børn og børnebørn på besøg. Vi får sild hver dag til frokost, og torsdag og søndag får vi en snaps til. Det har altid været en tradition, fortæller Lis, der er 85 år, og HC, der ofte kører til Ræhr, hvor de køber fisk af en bekendt:

- Torsdagstraditionen er fra dengang, jeg kørte landtur. Når jeg kom hjem efter en meget lang arbejdsdag, syntes jeg, at jeg havde fortjent en snaps. Det har vi gjort lige siden. Men søndagsnaps er da også en hyggelig tradition, siger HC med et grin:

- Vi er glade og tilfredse. Vi har en god og tæt familie, og vi klarer os selv - selv om kroppen værker, når der skal støvsuges og vaskes gulv. Men det handler om at holde sig i gang og have viljen til selv at ville, indskyder Lis.

- Og så gælder det ikke mindst om at være positiv i det daglige, lyder det fra det tidligere købmandspar i Bedsted.

90-års-fødselsdagen 14. august fejres med ophold på Fur sammen med hele familien på godt 20 personer, inklusive 10 børnebørn og et oldebarn, der netop er kommet til.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...