En lille uofficiel milepæl er tæt på at blive nået

STENBJERG: Hos Stenbjerg Kro er man snart klar til både at hejse flaget og udråbe en vinder. For restauranten runder et bemærkelsesværdigt hjørne.

I løbet af få dage, sandsynligvis i uge 13, vil kunde nr. 40.000 bestille en af husets meget populære Nationalpark-platter.

Det er en begivenhed der skal fejres.

Ikke kun fordi den heldige kunde vinder 10 x den populære platte. Men lige så meget fordi platten har betydet alt for Stenbjerg Kro, fortæller Henny Mortensen, medindehaver af kroen i Stenbjerg.

- Platten har gjort Stenbjerg Kro til det spisested den er i dag. Vi havde den klar 22. august 2008, da nationalparken blev indviet. Dengang synes nogle folk, at vi var vel pop-smarte. At tro at opfindelsen af en nationalpark-platte, udelukkende med lokale råvarer, kunne redde forretningen.

Men det har den altså gjort. Salget er bare steget og steget, og er nu blevet husets mest populære ret - kendt langt ud over Thy.

- Nationalparken er blevet populær at besøge, og her vælger rigtig mange af gæsterne heldigvis at lægge vejen forbi os, for at spise en platte - for at gøre turen helt autentisk.

Henny Mortensen holder nøje regnskab med, hvor mange platter det er blevet. Derfor ved hun, at en gæst snart bliver meget glad, for torsdag blev platte nr. 39.962 serveret. Altså kun 38 platter mere, før det runde tal nås.

Platten er udviklet siden den første gang blev serveret. For siden er en skov af madproducenter i Thy kommet til. Deres gode varer er nu med til at skabe Stenbjerg Kros Nationalparkplatte i flere versioner - afhængig af årstiden.

Den typiske platte består af en hjemmelavet sild og karrysalat, hyldebærcapers og løg. Så følger platten med hjemmelavet pølse af lam, krondyr eller ”glad-gris-kød”, fiskefrikadelle, salat med røget krondyr eller lam, Thybo ost og kage.

Dertil hører en lang række af tilbehør, hvoraf meget er hjemmelavet og syltet på kroen af indsamlede urter, bær og vækster fra nationalparken.

Skulle man have lyst til at komme forbi kroen og håbe på at være den heldige, der bestiller platte nr. 40.000, så er kroen åben torsdag til lørdag til 20.00. Søndag dog fra 12-16.

Af Ole Iversen (Tekst og foto)

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...