De norske landmænd er villige til at betale op til halvanden kroner for et kilo halm

HANSTHOLM: Norges landbrug er også hårdt ramt af tørken. Det mærker man nu i Hanstholm, hvor den første af foreløbigt to laster af halm afgår fra den sommertravle havn i løbet af onsdag. Der er første gang at der skibes halm fra Hanstholm.

Over to dage er 41 lastbiltræk med i alt 1000 big-baller fragtet til skibet Superior, som skal sejle halmen til de sultende norske køer.

Halmen, som skal bruges til grovfoder til køer, er leveret af Karlo Bundgaard fra Amtoft, som er indehaver af Industrihalm Aps. Gennem en årrække har Industrihalm Aps leveret halm fra Thy, Mors, Salling og Midtjylland til landmænd og i stigende grad til halmfyringsværker.

Men tørken, som har ramt norsk landbrug hårdt, har nu afstedkommet den første ordre på halm fra Hanstholm til nabolandet mod nord.

- Det er en landmand oppe i Sydnorge, der har bestilt halmen. Så vidt jeg ved til både eget brug, men også til videresalg, fortæller Karlo Bundgaard, der trods tørke, ikke mener at der endnu er halmmangel i Danmark.

- Men det er i hvert fald vigtigt at vi sørger for at dyrene får først, - hvis der skulle opstå halmmangel, siger Karlo Bundgaard, der opfordrer kraftværkerne til, i den nuværende situation, at holde igen med fyring med halm og i stedet vælge andre brændseltyper.

- Derved kan vi undgå en mangelsituation til dyrene i både Danmark og Norge, lyder det.

Efterspørgslen efter halm i Norge, har betydet, at prisen på halm er steget til det dobbelte.

Tørken i Norge er den værste siden 1947. De norske landmænd, men også svenske, er derfor, ifølge landbrugsavisen.dk, villige til at betale op til halvanden kroner for et kilo halm fra Danmark.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...