T 358 Grand Jeannette er den første erhvervsnybygning til Klitmøller siden 1966

KLITMØLLER: Onsdag var der små Dannebrogsflag stukket i sandet på stranden ved Klitmøller.

Det handlede for en gangs skyld ikke om et surferarrangement.

Derimod drejede det sig om et nybygget fiskefartøj, bygget efter de gamle traditioner og håndværk, som før første gang tørnede stranden ved det tidligere så travle fiskerleje.

Et byggeprojekt der har strakt sig over to et halvt år.

T 358 Grand Jeannette er den første erhvervsnybygning til Klitmøller siden 1966. Et moderne fiskefartøj - klinkbygget som skibe til kysten er blevet bygget siden vikingetiden.

Spanter og skrog er af lærk på eg, bundsolidt og smukt at se på.

Bag projektet står Bendt Grandjean-Thomsen, Klitmøller, der har tvillingebroderen Anders med hele vejen.

De to havde i forvejen en mindre udgave af en klinkbygget ”Vorupør-pram” som skibstypen kaldes i folkemunde i Thy.

Den er nu taget ud af fiskeri.

Med det nye skib skal brødrene drive erhvervsfiskeri med tejnere og garn ud for Klitmøller. Fangsten skal enten sælges på auktionen i Hanstholm, eller over rælingen på stranden i Klitmøller.

- Grand Jeannette har egne kvoter og en strandsalgstilladelse, som sikrer at borgere og de mange besøgende på lovlig vis kan købe fisk eller skaldyr direkte fra båden, sagde Bendt Grandjean-Thomsen ved den lille markering af ankomsten af det nye skib til Klitmøller.

Han fortsatte i sin tale:

- Vi er af den opfattelse, at et projekt af den art bidrager til at give Klitmøller den identitet tilbage, som har manglet i nogle årtier. Ligesom den vil bidrage til at sikre autensiteten, når folk holder ferie her. Grand Jeannette har vi selv udviklet og uden tilskud af nogen art, lød det fra Bendt Grandjean-Thomsen siddende midt i den nye ”grande” Jeannette, der er højere og længere end den gamle Jeannette.

Bendt Grandjean-Thomsen håber at Grand Jeannette vil få følgeskab af flere ”søstre og brødre” og der dermed kunne opstå et nyt fællesskab om udviklingen af erhvervsfiskeriet i Klitmøller.

- Det er uden tvivl til gavn for Klitmøller, for turismen i Thy og dermed for Thisted Kommune. Derfor er det naturligt om Thisted Kommune bakkede op om erhvervsfiskeriet i Klitmøller, lød det.

Der var også en ironisk hilsen til Klitmøller Lystfiskerforening med en tak til foreningen og til ejeren af matriklen med landingspladsen - for ”udpræget kulturhistorisk forståelse og stor interesse”.

Efter markering af Grand Jeannettes hjemkomst til Klitmøller var der lokale pølser og øl til de fremmødte, med en opfordring til at huske afstand og afspritning.

Den første prøvetur med Grand Jeanette gav iøvrigt syv kasser fine rødspætter som blev solgt på auktionen i Hanstholm fredag morgen.

De to brødre har bygget Grande Jeannette på Anders Grandjean-Thomsen gård i Vester Vandet.

Senere er skibet fragtet til Hanstholm, hvor hele apteringen er foretaget af Hanstholm Skibssmedie. Ikke mindst det fine alu-arbejde som er udført af smed Tommy Toft.

Skibet er 23 fod lang. Vejer omkring 2800 kilo.

En 60 Hk. Yamaha, monteret i brønd i skibet, driver skibet fremad.

Skibet har liggeplads på stranden nedenfor P-pladsen ved Niels Juel.

Prisen på skibsprojektet ønsker Bendt Grand-Jean Thomsen ikke at oplyse:

- Men ”kvalitet koster penge”, lyder det fra erhvervfiskeren fra Klitmøller.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...