Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde lang afstand til den

THY: Mellem juni og juli kan der spottes sælunger på de danske kyster, og i nogle tilfælde ligger ungerne alene, hvilket bekymrer mange forbipasserende strandgæster. I juni og juli sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 162 henvendelser om sælunger, der ligger alene på stranden.

- Når man ser en sælunge på stranden, er det vigtigt at holde lang afstand til den. Sæler er nemlig meget følsomme overfor forstyrrelser af mennesker, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Michael Carlsen forklarer, at sælunger i mange tilfælde ligger alene på kysten, fordi de midlertidigt er blevet væk fra moderen. Men mor og unge finder næsten altid hinanden igen, hvis de altså ikke forstyrres.

- Selvom en sælunge i mange tilfælde er blevet væk fra sin mor, når den ligger alene på kysten, må man ikke nærme sig den. Sælmor vil nemlig holde sig væk, hvis der er mennesker omkring ungen, og præcis den situation er en af de hyppigste årsager til efterladte sælunger henover sommeren, siger Michael Carlsen.

Sæler er følsomme over for forstyrrelser i deres hvileperioder, hvilket gør dem følsomme over for menneskelige tilnærmelser og støj. Det medfører, at sælunger, der er blevet væk fra deres mødre, kan risikere at blive permanent efterladt, hvis der er for mange mennesker omkring den.

- En sælunge passes kun af sin mor i tre-fire uger og i løbet af den tid skal ungen nå mindst at fordoble sin vægt. Det er altså enormt vigtigt for ungen at få alle sine måltider, så den kan udvikle sig mest muligt. Hvis en unge bliver adskilt fra sin mor for tidligt, kan det få fatale konsekvenser, siger Michael Carlsen.

Chutikan

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...