Alle trafikanter har et ansvar for den gode stemning i trafikken, og det er der brug for, viser ny analyse

THY-MORS: GF Forsikring, der bl.a. har kontor i Nykøbing Mors, opfordrer i en pressemeddelse trafikanterne i Thy og på Mors til at bevare roen og sige ”pyt i stedet for dyt”, som det hedder.

Det sker på baggrund af en analyse, der er foretaget for GF Forsikrings fond: Både bilister, cyklister, fodgængere, motorcyklister og elcyklister har et ansvar for at bidrage til den gode stemning i trafikken, mener GF Fonden

Hos GF mener man, at de fleste thyboer og morsingboer kan nikke genkendende til, at det ikke altid er varme smil og tålmodighed, de møder i trafikken. Således har 20 pct. af trafikanterne i Nordjylland blevet udsat for aggressiv opførsel fra andre trafikanter flere end seks gange det seneste år. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for GF Fonden, der blandt andet arbejder for at øge trafiksikkerheden:

- Her i foråret har jeg igen set flere hasarderede forsøg på overhalinger af landbrugskøretøjer, der naturlig også er på landevejene i denne tid. Det giver farlige situationer og viser ganske klart, hvorfor ni ud af 10 uheld skyldes adfærd. Vi skal alle vise mere hensyn og forståelse. På den måde kan vi forebygge ulykker, siger Gunnar Hansen, der er formand for GF Forsikring og medlem af GF Fondens trafikpriskomite.

Det er ikke kun i Thy og på Mors og i resten af Region Nordjylland, at trafikanterne mangler overskud til hinanden i trafikken. I resten af Danmark er vejvreden også til stede, og over en bred kam er den faktisk stigende.

Interessant er det dog at se, at hele 59 pct. af de adspurgte mener, at det er de andre trafikanter, der kører mindre hensynsfuldt, mens det kun er 9 pct. af de adspurgte, der svarer, at de selv kører mindre hensynsfuldt.

- Det er meget pudsigt, at de fleste danskere forestiller sig, at det kun er alle de andre, der opfører sig aggressivt i trafikken. For i virkeligheden kan den største egoist bag rattet være én selv. Derfor er det faktisk også relativt enkelt at gøre noget ved vejvreden, hvis blot danskerne vender blikket indad, viser hensyn til deres medtrafikanter og tager en dyb indånding, inden de lader vejvreden løbe af med dem, siger Gunnar Hansen.

Vejvrede fører til uopmærksomhed og til farlige situationer, og det er årsagen til, at GF Fonden med forskellige initiativer sætter fokus på aggressiv adfærd i trafikken i hele 2020. Bl.a. via en lille test, hvor danskerne på underholdende vis kan reflektere over, hvor tålmodige de er i trafikken. Samtidig støtter GF Forsikrings fond også udgivelsen af debatbogen ”Stop! Trafikal egoisme” af køreskolelærer Carina Bach og folketingsmedlem Kristian Pihl Lorenzen, der er trafikordfører for Venstre.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...