Herregårdsmuseets direktør siger, at pengene falder på et tørt sted i denne coronatid

DJURSLAND: En privatperson, der ønsker at være anonym, har doneret 100.000 kr. til Gammel Estrup, der er Danmarks herregårdsmuseum. Museet er ligesom landets øvrige museer og andre seværdigheder og attraktioner hårdt ramt af coronakrisen, fremgår det af en pressemeddelelse.

Museet er specialmuseum for herregårdshistorie, og det er en selvejende institution med et lavt offentligt tilskud, hedder det. Så pengene falder på et tørt sted, når man nu mangler flere ugers billetindtægter - og indtil videre fortsat skal holde lukket. Man mangler også indtægter fra salg i museumsbutikken og herregårdskøkkenet, oplyser museumsdirektør Britta Andersen, der er cand. mag. i kunsthistorie og middelalderarkæologi.

- Vi får ikke et ret stort tilskud fra hverken stat eller kommune, så vi er altid enormt afhængige af velvilje fra fonde og sponsorer. Men jeg har aldrig oplevet, at en privatperson på den måde er gået ind og har støttet os. Det er jeg både meget taknemmelig og rørt over. Vi står i en alvorlig økonomisk situation, og vi har virkelig brug for al den hjælp, vi kan få, siger museumsdirektøren.

Gammel Estrup er en herregård i Fausing Sogn, Sønderhald Herred, Norddjurs Kommune. Den er første gang nævnt 1340 som Essendrup. Ved lensafløsningen 1919 stod det klart, at herregården efter flere hundred år ikke kunne forblive i slægtens Scheels eje, så den blev udbudt til salg. Efter et par private ejere blev den 1930 oprettet som herregårdsmuseum ved kongelig resolution.

Giveren af de 100.000 kr. ønsker at være anonym, men har fortalt museet, at baggrunden for donationen er et ønske om, at stat, kommune og privatpersoner alle vil stå sammen om at skabe optimisme og holde hånden under museerne i denne svære tid, fremgår det af pressemeddelelsen.

Gammel Estrup er med sine knap 100.000 besøgende hvert år en af de vigtigste kulturhistoriske seværdigheder på Djursland. Museet beskæftiger i det daglige 15 personer og omkring 125 frivillige.

På Gammel Estrup findes også Dansk Center for Herregårdsforskning, som er et samarbejde mellem Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Nationalmuseet, Aarhus Universitet og Arkitektskolen i Aarhus. Centeret udgør Gammel Estrups forskningsafdeling og tilvejebringer løbende viden, der understøtter museets mange formidlingsaktiviteter.

Nærmere på: www.gammelestrup.dk

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...