Efter luftrekognoscering blev en kendt landsbybebyggelse ved Herningholms Å pludselig virkelig interessant

HELTBORG: Tirsdag aften 12. november er der foredrag på Heltborg Museum om en jernalderlandsby i Midtjylland. Foredragsaftenen er arrangeret af Museum Thy i samarbejde med foredragsrækken Kend din egn og Folkeuniversitetet i Thisted Kommune. Foredraget holdes af museumsinspektør Martin Winther Olesen, Museum Midtjylland.

På bredden af Herningsholm Å - mellem Herning og Holstebro - findes der en jernalderlandsby, som er lidt ud over det sædvanlige. Det er Ørregård. Her er der gennem tiden er samlet masser af skår og slagger op fra markoverfladen, hvilket jo ikke så særligt, og der er også gjort en række spændende detektorfund, men det er jo heller ikke i sig selv noget at prale af, siger foredragsholderen i en pressemeddelelse. Men da luftrekognoscering for alvor kom i gang, brød den med alt, hvad man indtil da havde set: To utrolig velordnede rækker gårde krævede sin egen forklaring.

2017 og 2018 blev der så gennemført udgravninger. Fundene gjorde, at landsbyen nu blev endnu mere spændende, og nu åbner den for en større fortælling om organisation og jernudvinding i stor målestok. Der er tråde til elitemiljøer, til krig og til storpolitik - i både Midtjylland og Nordjylland, Nordeuropa og Rom. Og alt sammen sker midt i den mest spændende periode i Jylland - lige omkring år 0 efter vor tidsregning, siger foredragsholderen, der var ansvarlig for udgravningerne.

På hvert gårdanlæg blev der fundet en smeltehytte med ovn og spor efter smedning og supplerende stalde - udover stalden i hovedhuset. Den ensrettede opbygning tyder på, at der har været stram regulering i opbygningen og organiseringen, og bebyggelsens funktion kan have bestået i, at have ekstra stort dyrehold samt at produktion af store mængder jern. Den observation peger mod en central styring ad produktionen af rå- og fødevarer. I forbindelse med rækkelandsbyen blev der lokaliseret omfattende affaldsdynger, hovedsageligt bestående af slagger, der kan kobles til den massive jernproduktion.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...