Højskoleforstander og idéhistoriker Nikolai Seidelin Banke kredser om de to kunstneres forståelse af, hvad kunst kan være

THISTED: Tirsdag aften 28. januar har Thisted Frie Oplysningsforbund (TFO) i samarbejde med Folkeuniversitetet inviterer Nikolai Seidelin Banke, forstander på den kommende Højskolen på Mors, til at fortælle om to store spanke kunstnere fra det 20. århundrede, digter og dramatiker Frederico García Lorca (1898-1936) og billedkunstner Salvador Dalí (1904-89), der var venner.

Foredraget holdes på Thy-Mors HF & VUC på Munkevej i Thisted, og det er, fortæller TFO-formand Jens Lauritsen, en indføring i Lorcas fascinerende liv, digtning og ikke mindst dramatik. Hans farverige digteriske univers har sin rod i Andalusien, og der er en utrolige nerve, humanitet og sanselighed i hans værk. Han endte med at blive et kunstnerisk ikon for venstrefløjen under Den spanske borgerkrig 1936-39 - hadet og dræbt af General Francos falangister, fordi han i sin digtning satte ord på deres ugerninger:

- Lorca var utrolig bredt kunstnerisk begavet, og hans virke spændte fra digtning, dramatik, teaterinstruktion, essayistik til komponist, fortæller Jens Lauritsen.

Lorca og Dalí, som senere blev surrealismens “grand old man”, blev meget tætte venner i midten af 1920’erne. Lorca blev en del af det surrealistiske miljø i Madrid, der ud over Dali bl.a. også omfattede filminstruktør Louis Buñuel (1900-83):

- Dalí er en de mest geniale, excentriske og betydningsfulde kunstnere i 20. århundred. Han inspirerede kunstnere, digtere og ikke mindst designere, siger Jens Lauritsen og fortsætter:

- De to kunstneres værker kan belyse hinanden, og foredraget vil kredse om de to kunstneres forståelse af, hvad kunst kan være.

Nikolai Seidelin Banke er mag. art. i idéhistorie fra Aarhus Universitet og det sydtyske Eberhard-Karls Universität i Tübingen. Han har været litteraturformidler og musiklærer på Kulturrummet i Thisted og tidligere i en årrække været højskolelærer.

Se nærmere på: www.tfoinfo.dk.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...