175-års dag blev fejret med manér

HANSTHOLM: 16. december 1843 sendte Hanstholms dengang nybyggede fyr for første gang sine lange lystråler ud over havet, 88 meter over havets overflade.

Danmarks kraftigste fyr, og senere det kraftigste i verden stråler stadig. Nu i mere en en forstand. For nu er bygningerne også helt i top.

Lørdag blev den gamle dames 175 års fødselsdag behørigt fejret i den gamle maskinhal under det store fyr.

Godt 100 fyr-supportere og interesserede var med til at taler, fællessange og ikke mindst spisning af den halvanden meter lange fyr-formede festlagkage, anbragt på et langt bord, hvor lysmaskinen engang stod.

Preben Dahlgaard, formand for bestyrelsen for Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm, bød velkommen til det fyr der stadig ”drager og betager” i en verden fyldt med moderne elektronik.

Charlotte Bøje Andersen, Museum Thys medlem i bestyrelsen for Det Nordatlantiske Fyr i Hanstholm fortalte fyrets spændende historie. At det blandt andet var på pres fra den stærke søfartsnation England, der var med til at få bygget fyret på Jyllands skulder mod Nordsøen.

Borgmester Ulla Vestergaard og Svend Heiselberg var begge inde på vigtigheden af fyret for søfarende gennem tiden. Svend Heiselberg takkede til sidst ildsjælene for at yde Hanstholms gamle fyr ære.

Efter kaffe og fyr-kage kunne fyrkomplekset beses, blandt andet de små lejligheder, der nu er indrettet i både Fyrmesterboligen og hovedbygningen.

Da de gule lysstråler blev tændt, var der flere der fandt vej til fyrets top. Lysstråler der kan ses helt op til 40 km. fra land, og som har betydet sikkerhed for mange fiskere og søfolk de seneste 175 år.

Fyrfødselsdagen var arrangeret af den selvejende institution Det Nordatlantiske fyr og støtteforeningen for fyret.

Tekst og foto: Ole Iversen

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...