Thisted By sætter fredag fokus på emballage som ressource på fredag

THISTED: Livet i havet er langt vigtigere for os her på landjorden, end de fleste tror. Bl.a. kommer omkring halvdelen af luftens ilt fra algerne i havet og havene opsuger enorme mængder af den CO2 vi udleder. Det er noget af det, der sættes fokus på, når Danmark for Målene fredag eftermiddag afvikles på Store Torv i Thisted.

Her vil arrangementet sættes fokus på tilstanden i verdenshavene og på affaldssortering og hvilke store ressourcer, der ligger i al vores affald, med særligt fokus på plastikemballage.

- Det er afgørende at vi på verdensplan får afhjulpet havenes økosystemer - plastikken i verdenshavene skal tænkes ind som ressource i industrien, så den kan genanvendes og ydermere skal vi sikre, at ny plastikemballage ikke havner i verdenshavene, siger handelschef Michael Vendelbo fra Thisted Handels- & Industriforening, der står bag klimaarrangementerne.

- Lokalt kan vi bidrage til at løse et globalt problem ved at blive meget bedre til at affaldssortere og pante og i det hele taget tænke affaldet som en ressource, der kan blive til nye ting. Desuden kan vi nedsætte vores forbrug af engangsplast, samt i højere grad vælge produkter fra virksomheder, der er innovative omkring deres emballage, fx hvor emballagen er bionedbrydelig, slår Michael Vendelbo fast.

Lokale initiativer bakker op

Med på Store Torv er netop et af de firmaer, der arbejder for at mindske plastaffaldet i havene. Miljøvirksomheden STRANDET fra Nørre Vorupør har specialiseret sig at indsamle havplast der skyller op på strandene i Thy og genanvende den til nye produkter. Det gør de for at vise, at vi som mennesker skal tage større ansvar for vores plastaffald og sikre at det ikke ender i vores natur.

- Vi vil gerne vise, at plastaffald også er et stort problem langs Vestkysten, men at plast samtidig er et meget nemt materiale at genanvende. Derfor vil vi vise, hvordan man rent faktisk kan genanvende selv den plast der har ligget i havet og medbringer derfor både granulat og teknik/maskiner, så man på tæt hold kan se, hvordan vi genanvender plastik. Vi vil rigtigt gerne have børnene med og have dem med til at lave produkter på af havplast på Store Torv, fortæller Jens Wilhelm Jørgensen fra STRANDET.

Også Thisted Kommunes Affaldssektion er med på Store Torv. Her vil man blandt andet informere om, hvordan man selv kan være med til at gøre en indsats for at begrænse plastik i verdenshavene, samt hvordan man som borger bedst mulige håndterer plastik i Danmarks nordvestlige klimakommune.

Handelschef Michael Vendelbo glæder sig over den lokale opbakning.

- Den netop overståede valgkamp viste, at klimaet virkeligt er noget, der optager borgerne. Men det her initiativ og den flotte lokale opbakning fra aktørerne og handelslivet, kan vi sætte fokus på klimaet på en anderledes måde. I Thy løfter vi gerne i flok, og det kan det her arrangement også være med til, at vi gør på klimaområdet, siger Michael Vendelbo.

Han slår fast, at arrangementet er for hele familien.

Der vil være aktiviteter hele eftermiddagen, hvor man kan lære noget, røre ved noget, tegne, føle, høre – bare generelt opleve FN´s verdensmål helt nede i øjenhøjde.

Katrine Bille som børnene kender fra DR´s ”Lille Nørd” kommer og bringer klimaet ned i børnehøjde.

Det sker på scenen kl. 13.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...