Slægtsforskning kan føre til grum familiehistorie

THY-HANNÆS: Der bliver onsdag aften 24. oktober i Plantagehuset i Thisted blændet op for en af de mere grumme historier fra Thy og som handler om et barnemord.

Det sker ved et foredrag i Danske Slægtsforskere Thisted og Omegn, hvor forfatter Niels Ole Bunch Bertelsen vil fortælle om opdagelsen af en glemt, dramatisk familietragedie, der ligger bag bogen "Et barnemord i Thy - en kriminalhistorie fra 1700-tallet" fra 2013.

I foredraget vil der blive fortalt om fundet af omstændighederne omkring en tiptiptipoldefar, fæstebonde på Skibstedgaard i Nors Sogn, og dennes ulykkelige, unge kone, der i 1758 hvirvles ind i følgerne af en fødselspsykose.

Opdagelsen af en indførsel i en kirkebog førte gennem tydning af gotisk håndskrift i blandt andet kirkebøger og justitsprotokoller til afdækning af en thybos skæbne og en retssag, der endte helt i Højesteret.

Det er Foreningen Danske Slægtsforskere Thisted og Omegn (tidligere DIS-Nordvestjylland) som arrangerer foredraget onsdag 24. oktober fra klokken 19.00 til 21.30 i Plantagehuset i Thisted.

Forfatter Niels Ole Bunch Bertelsen, der i dag er pensioneret lærer, er født i Thisted og arbejdede i Risskov og foredraget arrangeres i samarbejde med Folkeuniversitetet i Thisted Kommune.

Efter at være blevet pensioneret, har han kastet sig over slægtsforskning, hvilket blandt andet har resulteret i ovennævnte bog. Senest har Ole Bertelsen transskriberet kirkebøger for 140 år og fattigprotokol for 70 år fra Nors og Tved fra håndskrift til trykte bogstaver. Resultatet af dette kan ses på hjemmesiden for Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune.

Alle er velkomne, men der er entre for ikke-medlemmer på 50 kr.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...