Thys eneste solvarmeanlæg har leveret alt den varme byens 600 varmekunder har forbrugt

SNEDSTED: For de fleste af os er sommeren kun et dejligt varmt minde.

Men i Snedsted kan de stadig mærke varmen. For Thys eneste solvarmeanlæg har leveret alt den varme som Snedsteds 600 varmekunder har skullet bruge i tre måneder.

Og på sigt vil det betyde stabile lave varmepriser til byen og masser af sparet CO2 til atmosfæren.

Selv på en regnfuld gråvejrsdag i september er vandet, fra de 500 paneler, 69 grader varmt.

- I sommer var vandtemperaturen i anlægget på 110 grader, fortæller driftsleder ved Snedsted Varmeværk Carsten Nielsen.

At det har været en sommer over det sædvanlige, kan Carsten Nielsen læse ud af produktionstallene.

- På et normalt år skal vi producere 3000 Megawatttimer. I år er vi allerede på 2835 MWh og et forsigtigt gæt er at vi ender på 3300 i 2018, lyder det fra driftslederen, der ikke er i tvivl om at det er god investering for Snedsted og for miljøet.

- Solvarmen giver os al den varme vi skal bruge fra maj til september. Samtidigt laver vi miljørigtig energi i elkedler af strømmen fra vindmøller. Det betyder at næsten halvdelen af al varme vi sender ud til kunderne i Snedsted er grøn energi, helt uden brug af fossilt brændsel. Solvarmeanlægget i Snedsted blev bygget i 2015. Det har en forventet levetid på 25 år, men Snedsteds 600 varmekunder har allerede betalt det 19 mio. kroner dyre anlæg tilbage efter 11 år, siger Carsten Nielsen.

I 2017, som var en sommer med færre soltimer, blev der "kun" produceret 2800 MWh i de 6500 kvadratmeter solpaneler syd for Snedsted by.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...