Kommunen har fået flydende hjælp til naturprojekt

TØMMERBY: Der er områder, der er så sumpede, at det er umuligt at få tunge maskiner ind og arbejde. Et problem der forstærkes med med de store regnmængder der vil falde.

Men der er en maskine der klarer alt den sump der kan opdrives. Den er i denne uge i fuld gang nord for Vesløs.

Her skal et stort, totalt tilgroet og forsumpet område langs Trædegårdsgrøften, der afvander til Tømmerby Å, reetableres for Thisted Kommune.

Remu Big Float er en af kun fem amfibiegrave-maskiner i Danmark, der kan arbejde helt uhindret, hvor andre maskiner vil forsvinde i sumpen.

- Havde vi ikke den nye maskine, som er en almindelig Pon Cat gravemaskine, påmonteret på et understel af to store luftfyldte pontoner med bælte-træk, - så kunne dette område ikke naturplejes. Maskinen synker overhovedet ikke, trods det område vi er i - er mindst to meter gyngende sump. Og med larvebånd har vi absolut ingen problemer med at komme frem, fortæller fører Jim Larsen, fra Slots Naturpleje, i Aalestrup, som ejer maskinen.

Langs det næsten forsvundne vandløb i pilebevoksningen, går to mand med motorsav og fælder på livet løs. Amfibiemaskinen tager de fældede træer med grabben og samler til store bunker.

- Vi kan endda flyde på vandet og arbejde, hvor det er det der kræves. Og vi kan endda påmontere stylteben, så maskinen kan hæves op over en å eller sø, lyder det fra Jim Larsen. Han forventer mange flere opgaver i Thy til Big Float.

- Når vi er færdige med at skove den tætte bevoksning af pil, så skal åen oprenses, og så bliver det et helt andet og mere åbent område, til gavn for planter, vildt og fugle, siger Jim Larsen.

Efter at den store oprydning i bevoksning og oprensning ved Vesløs er færdig, skal området fortsat vedligeholdes hvert år - ellers vil pil og bevoksning atter lukke sig tæt om området.

Af Ole Iversen (Tekst og foto)

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...